tiistai 30. lokakuuta 2012

Näperryksiä ja kuinka ne tehdään

Tällä kertaa luodaan silmäys Villa Dystopian hurmaavan omituiseen maailmaan ja selvitetään, kuinka muutama enemmän tai vähemmän omatekoinen esine on saanut alkunsa. Ensimmäisenä katsotaan, kuinka syntyy vanhanaikainen lääkeruisku helposti ja lähes ilmaiseksi. Kaikkia esitettyjä ideoita saa kopioida vapaasti, kunhan niitä ei väitä omikseen.

Tällaisen askarteluun tarvitaan ainoastaan "tappipäinen" nuppineula (jota voi tarpeen mukaan lyhentää terävästä päästä), kaksi pientä, tarkoitukseen sopivan väristä helmeä (mieluiten läpinäkyviä tai metallinvärisiä), ruiskun säiliöosan pituinen pätkä vanupuikon vartta ja korvakorun takakappale. Osat ladotaan nuppineulaan kuvanmukaisesti ja säiliöosan ja pienen helmen väliin ja helmeen ruiskaistaan liimaa osien karkuunlähdön välttämiseksi. Aitouden lisäämiseksi säiliöön voi liimata  tai piirtää mitta-asteikon.


Seuraavaksi jaan kaikille vinkin siitä, miten muovisia Lundby- tai vastaavia nojatuoleja ja sohvia saa tuntuvasti kauniimmiksi (tai kärsineemmiksi).

Jalkansa menettäneelle sohvalle on kuvissa liimattu askarteluliimalla samettipäällys sekä pitsiä peittämään muovinen alaosa. Myöhemmin, kun sohva on löytänyt tiensä läpi sivilisaatiomme tuhon, se on kokenut lisää kohentelua: kangasta on sopivilta kohdin irroiteltu muovista ja leikelty repaleiseksi. Rei'istä on  sitten työnnetty kankaan ja muovin väliin vanua, jonka saa kernaasti jättää hiukan pursuilemaan.


Lämmin kiitos tämän lookin "suunnitteluavusta" kuuluu 1:1 kissoilleni, jotka kovasti haluaisivat stailata 1:1 huonekalumme samaan tyyliin.

Koska lelut ovat ihania ja koska niitä on hauskaa askarrella, myös ydintuhon kokeneessa talonrähjässänikin täytyy olla niitä, aidossa retrohengessä tietysti. Rakennuspalikkoihin käyttämäni kuutionmuotoiset puuhelmet (Tiimarista) ovat niin monikäyttöisiä, että suosittelen ehdottomasti tutkimaan, onko lähimmässä liikkeessäsi vielä jäljellä niitä! Palikoissa käytin melko keskikokoisia, pussiin sisältyi myös suurempia ja pienempiä. Aion myöhemmin näyttää, mitä muuta niistä voi muun muassa keksiä. Nyt kuitenkin: opettavaiset rakennuspalikat!

Mainitsemani puuhelmet ovat valmiiksi kuvanmukaisen värikkäitä, joten ne eivät kaivanneet muuta kuin sopivia kuvallisia paperipaloja reikien peittämistä ja tyylin viimeistelyä varten. Kuvat (tai numerot, aakkoset, minkä tahansa) voi piirtää itse kuten minä tein, mutta todennäköisesti myös netistä voi tulostaa tarkoitukseen sopivia printtejä. Jos askartelulaatikoiden syvyyksistä löytyy sopivaa lakkaa, sen voi tietysti huitaista suojaamaan liimattuja kuvia.

Palikoiden koko










Viimeisenä vilkaistaan, miten käy puuvalmiin, Jyväskylän Sinooperin loppuunmyynnistä mukaan lähteneen vetokärryn (ja kuinka esineistä ylipäätään saadaan mahtavan kuluneita ja retroja, kuin mummolan vintiltä kaivettuja.)
Kun kärrystä on hietto pois pahimmat rosoisuudet ja terävät reunat, lähmäistään pintaan maali. Kannattaa suosiolla valita näyttäviä, jopa räikeitä värejä, sillä ne ovat paitsi ihanan nostalgisia, myös kuluvat prosessin edetessä haaleammiksi. Jos haluat aikaansaada hulvattoman, retrohenkisen lopputuloksen, uskaltaudu kokeilemaan epäsovinnaisiakin väriyhdistelmiä.





Kun värit ovat pinnassa, kaivetaan uudelleen esille (karkea) hiomapaperi. Ja nyt tulee tärkeä osuus: kulutuksen ei tarvitse eikä pidä olla tasaista. Älä läpikäy yhtä huolellisesti joka neliösenttiä, vaan keskity luomaan paremmin ja huonommin säilyneitä pintoja jättämällä osa alueista lähes koskemattomiksi ja hiomalla osasta maali lähes kokonaan pois.


Viimeistele käsillä oleva esine: kiinnitä, piirrä tai maalaa tarvittavat yksityiskohdat. Tässä vetokärry on saanut loppusilauksensa o,1 mm tussilla (nimi perälaudassa sekä pyörien akselit) sekä Keskisuomalaisen mahtavan mainoskassin vanhanaikaisilla paloilla. Pidäthän mielessä, että "ennenvanhaan" on oltu paljon säästäväisempiä, joten sanomalehteä voi käyttää vaikka mihin (mm. seinänrakojen tilkitseminen, lahjojen ja pakettien kääriminen, eristys, lasten askartelut...).  Mikäli vanhannäköistä paperia ei ole saatavilla, pääset samaan lopputulokseen maalaamalla sanomalehden tektiosioita tai muuta tekstiprinttiä vahvalla teellä tai kahvilla.

Lopuksi käynnistetään pieni leikkimielinen kilpailu, jossa osallistumisaikaa on 7.11 2012 asti. Tehtävänä  on tunnistaa kaksi juttua:
1) Punaisen rakennuspalikan mystinen symboli (ei numero kolme vaan se toinen kuva )sekä
2) kärsineen vetokärryn nimen (perälaudassa) alkuperä.
Ensimmäisenä oikean vastauksen tienneelle, tai mikäli oikeita vastauksia ei löydy, parhaiten tai hauskimmin vastanneelle lähtee tusina iloisenväristä kuutiohelmeä (sama koko kuin kuvissa) rakennuspalikoiden materiaaliksi. Rohkeasti arvaamaan!

Seuraavalla kerralla palataan taas Anturaisen perheen pariin ja katsotaan, mitä nukkekodin nukkekoti pitää sisällään. Siihen asti Sienipilviä ja romantiikkaa kiittää lämpimästi ja muistuttaa, että säteilysairaus on vakava juttu: vaikka olisit janoinen, älä koskaan juo radioaktiivista vettä, virvoitusjuomaa tai alkoholia, ellei kyse ole hengenvaarasta!


1 kommentti:

  1. Nämä ovat niin kivoja juttuja, että soisin muidenkin näkevän ne! Lisää teksteihisi tunnisteita, niin ehkä ne osuvat useamman haaviin hakuja tehdessä.

    VastaaPoista